Door het geven van borstvoeding wordt de afweer van je baby op een natuurlijke manier ondersteund en ontwikkelt je baby een beter eigen immuunsysteem.
Jouw persoonlijke hygiëne, de hygiëne van je baby en de algehele hygiëne van jullie huis is in deze periode dus extra belangrijk.
Handen wassen
De meest effectieve manier om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan is het wassen van je handen. Was je handen in de onderstaande situaties:- Voor en na het bereiden van eten en het voeden van je baby.
- Altijd na het gebruik van de toilet of het verschonen van de luier van de baby.
- Na contact met lichaamsvloeistoffen (bijv. bloed, braaksel en poep)
- Na hoesten, niezen en het snuiten van de neus.
- Na het aanraken van (huis)dieren.
- Voor en na het toedienen van medicijnen
- Als je handen er vies uitzien.
Hygiëne “hotspots” in huis
Ziekteverwekkende micro-organismen kunnen zich makkelijk nestelen in je huis en daar langere tijd overleven. Deze organismen kunnen zich van de oppervlakte via de handen verplaatsen naar andere plekken en personen waar ze een infectie kunnen veroorzaken. Het schoonmaken en desinfecteren van oppervlakten vermindert de kans op het overbrengen van ziektekiemen.- Schoonmaakdoekjes
- Snijplanken
- Toiletbril en doorspoelknop
- Knoppen (kraan, deur, koelkast, licht)
- Keukenblad
- Apparaten die je vaak gebruikt (denk ook aan de babyfoon)
- Gootsteen, bad en douche
- Deksel afvalbak
Het hygienische huis
Babykamer
In de babykamer zijn het vooral de verschoningsmat, de commode, het bedje en de matras die extra aandacht verdienen. In een vieze of gescheurde verschoningsmat kunnen makkelijk bacteriën gaan zitten. Was je handen na iedere luierverschoning en verschoon je baby niet op plekken waar gegeten wordt. Keuken De keuken is een belangrijke ruimte als het gaat om hygiëne. Het is de ruimte waar je met de bereiding van voedsel voor je baby en je gezin bezig bent. In het geval van flesvoeding (ook bij het kolven van moedermelk) adviseert het Voedingscentrum om direct na het drinken de fles en speen met koud water te spoelen. De fles en speen na elke voeding in een afwasmachine op minimaal 55 °C reinigen. Of maak in heet sop de fles en speen goed schoon met een speciale flessenborstel. Laat de fles en speen ondersteboven op een droge, schone doek drogen.- Bewaar en bereid rauw vlees, gevogelte en vis apart van ander voedsel
- Snij vlees en groenten met aparte messen en op aparte snijplanken
- Was je handen na iedere fase van voedsel bereiding met name na het bereiden van rauw vlees, vis en gevogelte.
- Was je handen voor en na het eten
Badkamer, toilet en wasruimte
In de badkamer en het toilet geldt het hygiëne advies vooral voor moeders na de bevalling vanwege de extra vatbaarheid voor bacteriën en virussen. Om bacteriëen te doden was je op 60 °C. Bij het wassen op een lagere temperatuur kun je een desinfecterend middel toevoegen. Erg bevuild wasgoed kan beter apart worden gewassen. Was het beddegoed, doeken en kleding van je baby regelmatig. Draai af en toe een lege wasmachine op een hoge temperatuur om te voorkomen dat er zich ziektekiemen kunnen nestelen. Was je handen nadat je met de vuile was bent bezig geweest.Woonkamer en speelplek
Veilig en schoon speelgoed in de woonkamer of elders in en rond het huis betekent ook minder kans op het overbrengen van bacteriën. Bacteriën kunnen op speelgoed terecht komen via ongewassen handen, gemorste lichaamsvloeistoffen, huisdieren of doordat kinderen een stuk speelgoed in hun mond steken. Sommige virussen kunnen tot wel 30 dagen overleven op oppervlakten, dus ook op het speelgoed van je kinderen.- Koop speelgoed dat je goed kan schoonmaken en gooi het weg als het beschadigd is.
- Maak hard speelgoed schoon met warm water en schoonmaakmiddel. Ontsmet hard speelgoed dat je niet goed kunt wassen, met een geschikt desinfecterend middel.
- Was zacht speelgoed in de wasmachine op een temperatuur die hoog genoeg is om de bacteriën te doden (60 °C).