Print this page

Veilig Vervoer

Driekwart van de kinderen van (0-4jaar) onveilig vervoerd in de auto

Uit recent onderzoek van onder andere VeiligheidNL,Erasmus MC en het Universitair Medisch Centrum Utrecht is gebleken dat 73% van de ouders hun kinderen (0-4 jaar) niet veilig vervoerd in de auto. Nagenoeg alle ouders hebben autostoeltjes aangeschaft en zijn er zelf van overtuigd dat hun kind veilig in de auto zit.

In 15% van de gevallen zit het kind niet in de juiste stoel. Ouders stappen vaak te snel over naar een grotere autostoel. 33% van de autostoelen is niet juist bevestigd en 41% van de kinderen zit niet goed in de autostoel vast. Andere gesignaleerde fouten zijn bovendien: de beugel in de onjuiste stand, het vergeten uit te zetten van de airbag of het kind toch voorwaarts vervoeren.

Checklist:
1. Dubbelcheck of je de juiste autostoel voor jou en je kind hebt (of koopt) en stap niet te snel over naar een grotere stoel. Zie www.veilighein.nl/indeauto.

2. Pak de handleiding van de autostoel er nog eens bij en check of de stoel goed is bevestigd. Kies een ISOFIX aansluiting indien mogelijk, dit maakt correct bevestigen gemakkelijker.

3. Zet je kind strak in de gordels, anders werken ze niet.

veilig in de auto

Instructiefilm veilig in de auto van VeiligheidNL_KLIK hier

Bron: observatie onderzoek Veilig vervoer jonge kinderen in de auto door Task Force Kinderveiligheid- mei 2013, steekproef van 309 kinderen van 0 tot 4 jaar.


Read 4642 times Laast aangepast dinsdag, 10 juni 2014 12:04