Print this page

Sparen

Financieel opvoeden


Kinderen die al jong zelf leren kiezen waar zij hun geld aan uitgeven, komen later minder vaak in de financiële problemen. En het is ook erg leuk om dit leerproces bij uw kind te zien!

Waarom financiële opvoeding?

Financiële opvoeding is uw kinderen leren met geld om te gaan. Dat betekent:
 • met een beperkt, vast bedrag een bepaalde periode leren overbruggen
 • wensen kunnen afstemmen op inkomsten
 • keuzes maken tussen wat nodig is en wat je graag zou willen

Wat kost uw kind?


Baby op komst? Gebruikmaken van kinderopvang of zelf alle zorg bieden? Uw kind naar de middelbare school?

Er zijn allerlei momenten waarop het belangrijk is dat u inzicht heeft in de kosten van kinderen en de gevolgen daarvan voor uw begroting. Als u bent voorbereid op deze financiële veranderingen, geeft dat veel rust. Dat geldt bijvoorbeeld ook als u een vriendje meeneemt op vakantie en daar een redelijke vergoeding voor wilt vragen. Of als een kind tijdelijk bij u verblijft.

De Geldwijzer Kinderen & Scholieren helpt u alle kosten van kinderen in kaart te brengen. Van voeding tot kleding en de contributie voor een (sport)vereniging. Maar ook van de meer algemene kosten zoals de woonlasten en de energierekening. Het Nibud geeft voor bijna alle uitgaven actuele referentiebedragen.

Tegemoetkomingen en bijzondere situaties

In de Geldwijzer Kinderen & Scholieren (e-book) vindt u ook alle tegemoetkomingen van de overheid voor ouders. Zo weet u zeker dat u krijgt waar u recht op heeft!

Woont uw kind (tijdelijk) niet thuis? Mogelijk kunt u extra kinderbijslag aanvragen en kosten van de belasting aftrekken. In dit e-book zijn daarom ook de de richtlijnen en handige rekenschema's hiervoor opgenomen.

Baby op komst


Wie voor het eerst vader of moeder wordt, krijgt te maken met veranderingen op het financieel gebied. Maar ook bij de geboorte van volgende kinderen moet u rekening houden met nieuwe kosten en veranderingen in uw bestedingspatroon.

Kosten

De grootste kosten zitten veelal in:
 • minder werken (en dus een lager inkomen)
 • meer boodschappen
 • hoger water- en energieverbruik
 • kosten van kinderopvang
Eenmalige kosten zijn er ook, zoals de uitgaven voor de baby-uitzet. De globale kosten daarvan staan in onderstaande tabel. Bij de samenstelling van dit overzicht hebben de adviezen die kraamcentra aan aanstaande ouders geven als richtlijn gediend.

Baby-uitzet in €

 • kleding 109
 • verzorging 120
 • babykamer 251
 • totaal: 480

Aanvullende kosten

Onderstaande lijst bevat artikelen die niet iedereen zal aanschaffen. Zo wordt een flessenwarmer gezien als aanvulling, omdat niet iedereen die kosten hoeft te maken.
Overige baby-artikelen in €
 • box 140
 • buggywagen 90
 • kinderstoel 100
 • combiwagen 430
 • autostoeltje (vanaf 9 mnd.) 190
 • commode 120
 • kledingkast 105
 • fles en speen 7,20
 • flesverwarmer 30
 • luiers gemiddeld € 25 per maand

Kosten besparen

Niet alle baby-spullen hoeft u al voor de geboorte in huis te hebben, zoals bijvoorbeeld een box of kinderstoel. U kunt overwegen om deze spullen van vrienden of familie over te nemen, of tweedehands aan te schaffen. Vaak krijgt u tijdens de kraamtijd baby-kleding cadeau. Om de kosten te drukken kunt u daarom zelf wachten met kleertjes kopen tot u ze echt nodig heeft.

Extra kosten zwangerschap

Tijdens uw zwangerschap moet u rekening houden met kosten voor positiekleding. Volgens het Voedingscentrum is het in principe niet nodig om meer te eten. Als u borstvoeding geeft, heeft u wel extra energie en voedingsstoffen nodig. U kunt uitgaan van extra kosten van ongeveer 1 euro per dag.

Sparen voor uw (klein)kind

Veel ouders en grootouders openen een spaarrekening voor hun (klein)kinderen. Bijvoorbeeld voor studie of rijles of voor de 18e verjaardag. Bedenk goed of u een vast bedrag per maand wilt sparen of onregelmatig een bedrag opzij wilt zetten.

Wat legt u vast?

Ga na wat u werkelijk kunt of wilt missen. Het Persoonlijk Budgetadvies van het nibud is daar een handig hulpmiddel voor.

Als u ervoor kiest om maandelijks een vast bedrag te sparen, kan dat betekenen dat u dat gedurende zo'n vijftien jaar doet. De kans is groot dat u in die periode meer gaat verdienen, maar het kan ook zijn dat u juist minder inkomsten hebt.

Welke spaarvorm?

De keuze hoe u voor uw (klein)kind spaart hangt samen met de vraag of u tussentijds over het geld wilt kunnen beschikken en of u maandelijks een vast bedrag wilt sparen.

Spaarrekening

U bepaalt zelf wanneer en hoeveel u spaart. Sommige ouders kiezen er bijvoorbeeld voor om de kinderbijslag apart te zetten. Als u krap zit, kunt u tijdelijk minder of helemaal niet sparen. Deze vrijblijvendheid kan een nadeel zijn voor mensen met weinig 'spaardiscipline'. Dan kunt u kiezen voor een spaarrekening waarop u automatisch maandelijks een vast bedrag spaart.

Op wiens naam?

U kunt de rekening op uw eigen naam zetten of op de naam van het kind. In dat laatste geval kan uw (klein)kind er vanaf zijn achttiende vrij over beschikken en heeft u daar geen zeggenschap meer over. Ook al staat de rekening op de naam van het kind, de ouder blijft er totdat het kind 18 jaar is verantwoordelijk voor.

Soorten spaarrekeningen

Er zijn diverse typen spaarrekeningen. Uw keuze hangt bijvoorbeeld af van het rentepercentage en de termijn waarop u over het spaarbedrag wilt beschikken. U kunt kiezen voor direct opvraagbare tegoeden of voor het geld vastzetten voor een langere periode. In het algemeen ontvangt u een hogere rente naarmate het spaartegoed langer vaststaat. Bij sommige spaarrekeningen is een minimuminleg vereist, bij andere kunnen alleen ronde bedragen (bijvoorbeeld € 2.000) worden vastgezet.

Voor professionals

Het onderzoek 'De ouders als financier?' gaat over informele betalingen tussen ouders en hun kinderen. Hebben volwassen kinderen de financiële steun van hun ouders nodig? Nibud-onderzoek: 'De ouders als financier?'

Belastingaangifte

Heeft u (of uw ouders) een spaarrekening voor uw kind, dan telt het bedrag op deze rekening mee bij uw vermogen. Heeft u meer dan € 21.139 vermogen, dan betaalt u daar belasting over. Tel bij uw vermogen dus het spaargeld van uw kind(eren) mee.

Belastingvrij schenken

Veel mensen willen hun kinderen of hun kleinkinderen regelmatig of eenmalig een bedrag geven. Over schenkingen die uitkomen boven de vastgestelde vrijstelling, moet de ontvanger belasting betalen.
Bron:
Read 3725 times Laast aangepast dinsdag, 20 mei 2014 10:41