Print this page

Inktvisjes

In januari 2013 haakte een Deense vrouw een inktvisje voor een veel te vroeg geboren kindje. Dit inktvisje werd bij het kindje in de couveuse gelegd en het bleek dat het kindje daar een stuk rustiger van werd en ook niet meer zo vaak aan de slangen en sonde trok. Ook andere te vroeg geboren kindjes kregen zo’n inktvisje en wat bleek: de ademhaling en hartslag van de kindjes werden regelmatiger en het zuurstofgehalte in hun bloed werd hoger. Waarschijnlijk lijken de tentakels van de inktvisjes op de navelstreng die de kindjes vasthielden toen ze nog in de buik van hun moeders zaten. Ook de andere kindjes bleken veel minder vaak hun slangen los te trekken. In Denemarken was een mooi project ontstaan: inktvisjes haken voor kindjes die daar in de couveuse lagen.

Al snel waaide dit project over naar Zweden. Ook daar werd het ene ziekenhuis na het andere enthousiast over de effecten van de inktvisjes. En vele Zweedse vrouwen begonnen inktvisjes te haken. Het project ‘Små bläckfiskar’ oftewel ‘Kleine inktvisjes’ was geboren. ‘Kleine inktvisjes’ is er trots op dat zij dit project met goedkeuring van en in overleg met de Scandinavische initiatiefnemers mogen voortzetten.

Inmiddels zijn er ook veel Nederlandse en Belgische ziekenhuizen die inktvisjes willen ontvangen om bij de kindjes te leggen.

De inktvisjes worden gehaakt en gebreid op 100% vrijwillige basis door mensen die het project een warm hart toedragen. Zowel garen als verzendkosten zijn voor eigen rekening. Inktvisjes die klaar zijn, worden verstuurd naar de ambassadeur van een ziekenhuis dat meedoet.

Voor elk ziekenhuis dat meedoet aan het project is er iemand ambassadeur geworden. Deze ambassadeurs zamelen inktvisjes in. Ze controleren of deze aan de veiligheidseisen voldoen (die natuurlijk streng zijn voor zulke kwetsbare kindjes) en wassen de inktvisjes op 60 graden om bacteriën te doden. Daarna wordt elke inktvis apart ingepakt, samen met een kaartje dat ofwel door de maakster erbij gedaan is ofwel een standaardkaartje en een informatiebriefje voor de ouders.

Ook de ambassadeurs doen dit verantwoordelijke werk dat best veel tijd kost 100% belangeloos en zonder onkostenvergoeding. In het ziekenhuis geven de medewerkers van de neonatologie-afdeling de inktvisjes aan de ouders van de pasgeboren kindjes. Je zult begrijpen dat deze ouders daar heel blij mee zijn, vooral als hun kindje baat blijkt te hebben bij zo’n lief vriendje. De inktvisjes zijn bedoeld voor alle kindjes die het moeilijk hebben, dus niet alleen voor premature baby’s.

De inktvisjes zijn NADRUKKELIJK NIET bedoeld voor kindjes die niet aan bewakingsapparatuur liggen. De ouders worden er schriftelijk op gewezen om het kindje thuis niet alleen te laten met de inktvis. Er wordt dan ook ten sterkste afgeraden om zelf inktvisjes te maken en die te geven aan ‘gewone’ kinderen onder de 3 jaar. 'Kleine inktvisjes' neemt afstand van alle inktvisjes die buiten hen om, dus ongecontroleerd, toch aan kindjes gegeven worden in andere dan de deelnemende ziekenhuizen.

Wil je ook mee haken of breien? Kijk dan bij de patronen.

Kleine inktvisjes

Voor dit project haken en breien mensen inktvisjes voor couveusekindjes in Nederlandse en Belgische ziekenhuizen.

Zij doen dit
  • 100% vrijwillig +
  • 100% gratis +
  • 100% zonder onkostenvergoeding +
  • 100% zonder sponsorgelden +
  • 100% reclamevrij =
  • 500% voor de kindjes, hun ouders en de verpleging.

Read 3169 times Laast aangepast donderdag, 17 juli 2014 19:42