Kindjes op de neonatologie-afdeling liggen daar niet voor niks. Deze kindjes zijn of (veel) te vroeg geboren, of (veel) te klein, of ziek of een combinatie daarvan. De kindjes zijn daardoor heel kwetsbaar.
Om die reden moeten alle inktvisjes die bij de kindjes terecht komen aan heel strenge eisen voldoen. De ambassadeurs zien er heel zorgvuldig op toe dat deze eisen nageleefd worden. Voldoet een inktvisje niet aan alle eisen, dan wordt deze afgekeurd en gaat naar een andere bestemming dan een couveusekindje.
Natuurlijk vindt niemand het leuk om een afgekeurd inktvisje gemaakt te hebben. Daarom wordt aangeraden om eerst de onderstaande lijst met eisen heel goed door te nemen voordat je begint met haken. Twijfel je dan nog of je eerste inktvisje helemaal goed is, dan kun je dat opsturen naar een ambassadeur ter controle. Daarmee voorkom je dat er meerdere inktvissen afgekeurd worden om dezelfde reden. Dat zou toch heel zonde van je werk zijn?
Aan deze eisen moeten alle inktvisjes voldoen:,
- Het hoofdje moet op het breedste punt minimaal 4,5 cm breed zijn, zodat het niet in het mondje van een kindje kan passen. Je kunt dit controleren door te proberen of je inktvis door een wc-rolletje past. Als dat lukt, is je inktvis te klein. Je kunt dan haken met dikker garen of het patroon voor dun garen gebruiken.
- Een gemiddeld couveusekindje past in een schoenendoos. Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat het niet de bedoeling is dat de inktvis groter is dan het kindje zelf. Daarom is besloten dat het lijf van de inktvis niet langer mag zijn dan 10 cm.
- De tentakels mogen uitgerekt niet langer zijn dan 20 cm. Te lange tentakels zijn levensgevaarlijk voor kleine kindjes.
- De vulling van je inktvisje moet van sneldrogend materiaal zijn vanwege bacteriegroei in vochtig textiel. Aangezien de inktvisjes gewassen moeten worden op 60 graden, moet ook de vulling daar tegen kunnen. Gebruik zoiets als: synthetische knuffelvulling (te koop bij zaken die hobbymateriaal verkopen), afzuigkapfilter, aquariumwatten, de vulling van een goedkoop hoofdkussen (te koop bij bijvoorbeeld Ikea, Leen Bakker, Kwantum en dat soort winkels), fiberfill en dergelijke. Het is niet toegestaan om de inktvisjes te vullen met schapenwol, vanwege mogelijke allergische reacties daarop.
- De vulling mag niet door de gaatjes tussen de steken naar buiten kunnen komen. Als er pluisjes van de vulling in de longetjes van een kindje komen is dat levensbedreigend. Daarom moeten de inktvisjes strak gehaakt worden. Haak liefst met een haaknaald die dunner is dan op de verpakking van je katoen staat aangegeven. Is de vulling dan toch nog zichtbaar, dan kan deze in een stukje panty gedaan worden. Let er ook op dat de gaatjes tussen de steken niet zo groot zijn dat er een babyvingertje (dat soms maar zo dun is als een lucifer) erin past.
- Ook pluisjes van de katoen zijn natuurlijk erg gevaarlijk voor de kindjes. Daarom worden alleen inktvisjes goedgekeurd die van niet pluizende 100% katoen zijn gemaakt. Er zijn al een aantal garens door de ambassadeurs goed- en afgekeurd. De lijst hiervan, kun je hieronder vinden. De meeste goedkope garens zijn gemaakt van korte (afval)katoenvezels en gaan daardoor gauw pluizen. De duurdere garens zijn gemaakt van lange vezels en pluizen daardoor minder snel of helemaal niet. Gemerceriseerde katoen heeft een speciale bewerking ondergaan, waardoor deze gladder is en niet pluist. Synthetische garens (zoals acryl) of menggarens zijn niet toegestaan, alleen 100% katoen.
- Alle onderdelen die je aan de inktvis maakt, moeten zo goed vastzitten dat ze ook na vaak wassen niet los kunnen raken. Besteed dus heel veel zorg aan het netjes vastzetten en het wegwerken van de afwerkdraden. Ook mogen er geen kindervingertjes tussen de lusjes kunnen komen.
- Al deze eisen moeten ook nog gelden na het wassen op 60 graden.
- Let op: sommige ziekenhuizen stellen speciale eisen aan de inktvisjes die ze willen hebben. Deze eisen staan bij het desbetreffende ziekenhuis vermeld. Hou hier s.v.p. rekening mee voordat je besluit voor een bepaald ziekenhuis te gaan haken.
Dit is de lijst van de inmiddels door de ambassadeurs gekeurde garens:
Goedgekeurd garen (alleen 100% katoen!):,- Adriafil Fusione
- Alize bella (Batik Design)
- Anchor Style 100% gemerceriseerd katoen
- Anker (Lana Indalo)
- Catania & Catania Grande & Catania Color
- Cotone & Cotone print (Lana Grossa)
- Cotton Eco Color (Schachenmayer)
- Cotton Lux (Idena)
- DMC Natura
- Drops Muskat (splijt wel heel erg maar pluist niet)
- Drops Safran
- Durable Coral
- Filatura Di Crosa Millefili Fine
- G-B no. 2 (krimpt wel)
- G-B Carina Color & effen & Milana Batik
- Grundl Cotton Quick Print
- Hjertegarn Cotton nr. 8
- Ice yarn Camilla Cotton 100% mercerized
- Katia Capri & Capri print & Bombay
- Lana Grossa Toccata
- Lang Golf (glanskatoen)
- Limone (Schoeller & Stahl)
- Linea Pura organico (Lana Grossa)
- Lyric (Puppets, Coats)
- Mariposa gemerceriseerd katoen
- Multi 8 100% gemerceriseerd katoen
- Phildar Phil Cotton 3
- Pingouin Esterel (Veritas, Boekenvoordeel)
- Puntino katoen
- Quattro color (Lang Yarns)
- Rio (Lammy)
- Scheepjes/Scheepjeswol Cotton 8 & Larra
- Steinbach du Capri & Nizza
- Wibra Nova gemerceriseerd katoen
Goedgekeurd maar niet meer verkrijgbaar:
- Phildar Coton D.K. (ong. 1984-1988)- Phildar Perlé nr. 5 Fil d’Ecosse (ong. 1984-1988)
Afgekeurd garen:
- Action katoen (made by ME, pluist teveel)- Aldi katoen (pluist teveel)
- Annell Cotton 8 (pluist teveel, veel kwaliteitsverschil)
- Cotton Fifty (pluist teveel)
- Cotton Nature (pluist teveel)
- Drops Paris (pluist teveel)
- Durable Spotty (pluist teveel)
- GB-8 cotton (pluist teveel)
- Ice yarn anti bacterial (geen katoen maar dralon)
- Ice yarn Baby Cotton & Gentle Magic (pluizen teveel)
- Kruidvat katoen (veel aanmerkingen)
- Lidl katoen (Crelando, pluist teveel)
- Linda (Big Bazaar, pluist teveel)
- Peaches & creme (uit USA, pluist teveel)
- Performance Cotton Passion (pluist teveel)
- StrengelS (pluist teveel)
- Zeeman 70% katoen (niet 100% katoen)
Andere garens zijn nog niet gekeurd door ambassadeurs.
Maar 1 keer moet de eerste keer zijn. Dus heb je garen dat niet op de lijst staat, stuur dan graag een inktvis op ter keuring.
Let tijdens het werken met goedgekeurd garen zelf ook goed op of het garen toch pluist.
Het kan soms voorkomen dat ook bij goedgekeurde garens een bol (of kleur) meer pluist dan een andere.