Print this page

Bevallen

De bevalling


Hoe bereid je je voor?


Een bevalling is niet niks. Sterker: bevallen is erg spannend. Vooral als het je eerste kindje is. Maar ook bij een tweede of volgende kindje weet je natuurlijk nooit hoe het dit keer zal gaan. Wanneer gaat het beginnen? Hoe zul je reageren op de weeën? Elke bevalling is anders en elke vrouw beleeft het op haar eigen manier.

Thuis of in het ziekenhuis?


Wil je thuis bevallen of in het ziekenhuis? Of nog ergens anders misschien? Bespreek dat dan met je verloskundige. Zij kan alle voor- en nadelen met je op een rijtje zetten en samen met jou en je partner kijken wat goed bij je past. Je hoeft niets definitief vast te leggen. Dus als je toch ergens anders wilt bevallen als de weeën eenmaal begonnen zijn, dan kun je altijd nog anders beslissen. Hoe ga je om met pijn? Nu je zwanger bent, ga je je misschien een paar dingen afvragen. Bijvoorbeeld over pijn bij de bevalling. Hoe erg zal die zijn? Wat als je er niet tegen kunt? Kun je dan iets tegen de pijn krijgen?



Hoe ga je om met pijn?

Als je zwanger bent, kun je vragen hebben over pijn tijdens de bevalling. Bijvoorbeeld: Hoe erg zal de pijn zijn? Wat als je er niet tegen kunt? Kun je dan iets tegen de pijn krijgen? Bevallen doet pijn. Maar elke bevalling is anders. En de ene vrouw kan gemakkelijker met de pijn omgaan dan de ander. Er zijn allerlei manieren om de pijn te verzachten. Met en zonder medicijnen. Thuis en in het ziekenhuis.

Een paar feiten over weeën en pijn

Tijdens de bevalling maakt je lichaam zelf pijnstillers aan (endorfinen). De pijn wordt veroorzaakt door weeën en deze komen in golven. De weeën worden naarmate de bevalling vordert krachtiger en pijnlijker. Het verschilt per vrouw waar zij pijn heeft (buik, rug of benen) en ook er ervaren vrouwen baringspijn verschillend.

Dit kun je zelf al vóór de bevalling doen

Als je tijdens de bevalling naast de verloskundige iemand hebt die je steunt, voel je minder pijn. Denk alvast na wie je straks bij je bevalling wilt hebben. Door een zwangerschapscursus te volgen, kun je al oefenen met ademhalingstechnieken en baringshoudingen.

Tips om met pijn om te gaan: verschillende bevalhoudingen voor minder pijn

Pijn geeft meestal aan dat de bevalling begonnen is. Als de weeën meer pijn gaan doen, kun je verschillende houdingen uitproberen. Het aannemen van verschillende houdingen tijdens de bevallingen, heeft veel voordelen. Zo heb je bijvoorbeeld minder pijn en vaak duurt de bevalling korter dan wanneer je alleen op je rug bevalt. In de folder 'Jouw bevalling: Welke houding past bij jou?' staan veel plaatjes van bevalhoudingen

Wat kun je thuis doen tegen de pijn?

Thuis kun je alleen behandelingen krijgen waar géén medicijnen aan te pas komen, bijvoorbeeld waterinjecties en acupunctuur. Je verloskundige kan je vanaf 1 juli 2013 thuis (maar ook in het geboortecentrum of in het ziekenhuis) krijgen. Maar je kunt thuis ook gebruik maken van de geboorte-Tens, een apparaatje waarmee je jezelf kleine stroomstootjes geeft tegen de pijn.

Wat kun je in het ziekenhuis krijgen tegen de pijn?

Voor pijnbestrijding met medicijnen moet je altijd naar het ziekenhuis. In Nederland worden de ruggenprik (epidurale analgesie), injectie met pethidine en het pompje met remifentanil het meest toegepast als pijnbestrijding. Aan deze drie pijnbehandelingen zitten voor- en nadelen.

Wat kan je verloskundige voor je doen?

Je verloskundige bereidt je zo goed mogelijk voor op je bevalling. Bij haar kun je al je vragen, zorgen en wensen kwijt. Tijdens je zwangerschap bespreekt je verloskundige jouw verwachtingen over de bevalling. De verloskundige loodst je veilig door je bevalling en zij regelt pijnbestrijding als je dat wilt.

Read 3269 times Laast aangepast dinsdag, 03 juni 2014 11:26