Kinderwensspreekuur
Al voor je zwangerschap kun je terecht bij de verloskundige. Veel verloskundigenpraktijken houden kinderwensspreekuren. In het kinderwensspreekuur geeft de verloskundige je persoonlijk advies over gezond zwanger worden en zijn. De verloskundige vertelt hoe je de kans vergroot op het krijgen van een gezonde baby. Je krijgt bijvoorbeeld uitleg over het slikken van foliumzuur, gevarieerd en gezond eten, medicijngebruik, risicofactoren in de familie en de schadelijke gevolgen van het gebruik van drank en sigaretten. Maar ook jouw vragen, wensen, angsten en/of twijfels staan tijdens het kinderwensspreekuur centraal.Onderaan deze pagina staat een actueel overzicht van de verloskundigenpraktijken die een kinderwensspreekuur houden. Je kunt ook bij een verloskundige in je omgeving navragen of zij een kinderwensspreekuur houdt.
Documenten: Verloskundigen met een kinderwensspreekuur bij jou in de buurtZoek een verloskundige in je omgeving
Zo rond de 6 weken zwangerschap kun je contact opnemen met een verloskundigenpraktijk. Een verwijzing door je huisarts is hiervoor niet nodig.
Heb je voor die tijd al vragen over je zwangerschap of over zwanger worden? Ook dan kun je contact opnemen met een verloskundigenpraktijk.
Met het handige hulpmiddel Zoek een verloskundige vind je makkelijk een verloskundige bij jou in de buurt.
De Verloskundige
Je kunt al terecht bij de verloskundige als je zwanger wilt worden. Ben je zwanger? Dan kun je zonder doorverwijzing van de huisarts een eerste afspraak maken bij een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt.
Medicus en coach: De verloskundige is in de eerste plaats een medisch deskundige. Zij begeleidt de moeder tijdens zwangerschap, bevalling en op het kraambed. Maar een verloskundige is meer: zij is ook een coach tijdens de hele zwangerschapsperiode. Zij is een bron van informatie op allerlei gebieden; van erfelijkheidsonderzoek tot het regelen van kraamzorg. Daarnaast is zij een vertrouwenspersoon.
Wat doet je verloskundige: Van kinderwensspreekuur tot afsluitend onderzoek zes weken na de bevalling: de verloskundige begeleidt het hele traject. Met wie werkt de verloskundige samen? De verloskundige speelt een sleutelrol in de hele periode rondom zwangerschap en geboorte. Ze heeft te maken met uiteenlopende vragen en behoeftes van haar cliënten. Daarom heeft een verloskundige contact met veel andere (medische) beroepsbeoefenaren.
Werk en zwangerschap
Via Zwangerwijzer kun je nagaan of er op je werk omstandigheden zijn die een gezonde zwangerschap in de weg staan. Met deze online zelftest kun je eenvoudig nagaan of je werkomstandigheden schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid, de zwangerschap en de baby. De laaste zes vragen van Zwangerwijzer gaan over de werkomstandigheden van beide partners. Daarbij gaat het om:
• werken met chemische stoffen
• lichamelijk zwaar werk
• onregelmatige werktijden
• stress
• infectiegevaar
• de invloed van fysische factoren, zoals lawaai
Als een risicofactor van toepassing is, krijg je automatsisch informatie over de risico’s én advies over te nemen voorzorgsmaatregelen die op het werk genomen kunnen worden, vaak al vóór de zwangerschap. Zo vind je bijvoorbeeld duidelijk toepasbare tips over veilig werken met schadelijke stoffen. Ook lees je wat je werkgever moet doen om bij te dragen aan een zo gezond mogelijke zwangerschap op het werk.
Het verloskundig systeem
Het Nederlandse verloskundig systeem is uniek. Hier ziet men zwangerschap en bevalling als natuurlijke processen. In de meeste westerse landen worden zwangerschap en bevalling veel meer als mogelijke bedreigingen voor moeder en kind gezien. Als zwangere heb je daar per definitie een gezondheidsrisisco. Zwangere vrouwen worden in deze landen begeleid door gynaecologen.
Zwangerschap en geboorte: een ziekte of een normaal proces? In Nederland worden zwangerschap en geboorte gezien als normale processen, die begeleid kunnen worden in de eerste lijn: door verloskundigen en verloskundig actieve huisartsen. Er is een actieve samenwerking tussen gynaecologen en verloskundigen, zodat bij complicaties specialistische zorg in het ziekenhuis kan worden geboden.
Verloskundigen zijn erin getraind om zwangerschap en bevalling niet onnodig in de medische sfeer terecht te laten komen. Dat geldt ook voor verloskundigen die in het ziekenhuis werken (klinisch verloskundigen). In landen waar bevallingen onder leiding van een gyneacoloog in het ziekenhuis plaatsvinden, worden meer bevallingen ingeleid dan in Nederland. Ook neemt het aantal kunstverlossingen (vacuümextracties en tangverlossingen) er sneller toe. Dit soort ingrepen leveren extra belasting op voor moeder en kind.
De voordelen van het Nederlandse systeem
Het Nederlandse systeem kent een aantal voordelen:
• Als er geen risico’s zijn, kunnen vrouwen zelf kiezen waar ze willen bevallen: thuis of in het ziekenhuis. De verloskundige doet hierbij de risicoselectie.
• Zwangerschap en bevalling worden zoveel mogelijk benaderd als normale gebeurtenissen
• De tweedelijnszorg wordt alleen gebruikt als dat nodig is
Zelf kiezen waar te bevallen
In Nederland kan een vrouw op verschillende plaatsen bevallen:
• Thuis of in een kraamhotel; dit kan als het om een normale bevalling gaat
• Poliklinisch in het ziekenhuis (direct na de bevalling weer naar huis)
• Intern in het ziekenhuis (de vrouw blijft op medische indicatie meer dan 24 uur in het ziekenhuis)
Een poliklinische bevalling wordt normaal gesproken begeleid door een eerstelijns verloskundige. (bron KNOV)